v5

Det pratas mycket om värderingar idag, det sägs också att den största orsaken att människor byter jobb idag är inte en dålig chef, utan allt oftare lämnar vi våra jobb för att värderingarna inte stämmer överens med våra egna. Att få arbeta i samklang med och bli bemött i våra värderingar är ovärderligt.

En värdering är en kompass hur jag navigerar rätt och fel, bra eller dåligt  i livet. Vi har många både medvetna och omedvetna värderingar från barndomen, samhället, vår kultur och våra möten med andra människor. Vi har alla mer eller mindre en värderingsbank inom oss, som sedan styr våra attityder och våra beteenden.

Det är tur att värderingar går att förändra för den som vill. Ett steg till att bli en bra ledare är att vara nyfiken och titta på vilket värderingssystem man själv har, är det något jag fått av mina föräldrar, morfar eller skolan och håller med om,  eller tror och står jag för något annat idag? Många av oss kanske tror att vi vet tills vi tittar efter. Vilka värderingar har jag egentligen?

I vissa situationer kan det vara lätt att tänja på sina värderingar och rättfärdiga sitt agerande. Kanske vi har en värdering om att  tjuva saker från andra är fel, samtidigt som vi plockar med en penna hem från kontoret, för det är ju inte samma sak, eller?

Om en ledare inte agerar utifrån dina personliga värderingar och dem som finns på företaget, eller att de är otydliga. Vad händer med medarbetarna då? Det blir som hemma med barnen, de gör som man gör inte som man säger. Bygger det tillit eller misstro?

Att bli sin egen ledare för att kunna leda andra innefattar att reflektera och titta på sina egna personliga värderingar och ta ansvar. Det handlar om att tanke och hjärta är i samklang med det du är och gör, det kallas integritet!

Du har rodret över dina värderingar kopplat till dina attityder koppat till ditt beteende.

Vilken kurs har du? Stämmer den överens med vem du vill vara, kommer du dit du önskar?

Varmt välkommen att höra av dig till oss på Think Do & Grow, så hjälper vi dig att navigera.

Plocka ner värderingarna från väggen och gör dem levande!