Vår podcast speglar ett brett spektrum av ledarskapsfilosofier och erfarenheter i både med- och motgång. Vi belyser olika inriktningar i det dagliga ledarskapet.


 

 

Uppmanar Johan Tenstam sektionschef på AFRY, till alla som funderar på en roll med personalansvar. Det är både utvecklande och kul att få vara med i linjen och ta ansvar.

Brave, Devoted, Teamplayer är AFRY’s värdegrund och Johan väver in detta i sitt ledarskap på ett naturligt sätt. Det passar också in bra på personalens attityd och arbetssätt. Han är stolt över sin personal, roliga uppdrag och hur sektionen har kunnat utvecklas och växa med lönsamhet både på befintliga och nya marknader. Personalens kompetens, engagemang och leveranskvalité är en viktig del i denna framgång.

Sektionen utvecklar Sverige tillsammans med kunder inom ICT & telekom, rymdteknik, AI och datacenter. Man brinner för att skapa framtidens hållbara och säkra samhällen.


 

 

Vill du ta dig an ledarrollen med självtillit och känna dig stark, motiverad, glad och trygg? Vill du dessutom utveckla ditt team med de rätta förutsättningarna från början? Att förstå sig på andra människor och bygga relationer kan va en utmaning som samtidigt är grunden för att lyckas. Tydlighet skapar framgång.


 

Hur skapar man en kultur som inte sitter i väggarna? Jo men det är medarbetarna som är kulturbärare! Vi arbetar med en bestående kultur i organisationen, låta olikheter vara en framgångsfaktor. Nycklarna ligger i att lyssna och förstå reflektera och stötta medarbetarna i utveckling. Att medarbetarna trivs och utvecklas och kanske till och med tar steget vidare till nya roller. Framgångsfaktorer som olikheter, mod, lust, att förstå och vilja. Det känns tydligt att Martin har en mission – att sprida det goda ledarskapet och ger oss som lyssnar nycklar att reflektera över.  Lyssna när Martin berättar om de mjuka faktorerna som är en av de viktigaste nycklarna i ledarskapet. ”Ting tar tid” säger Martin.


Ryska Posten Bemanning tar ledarskapet till nästa nivå när det bestämmer att ta vara på det engagemang som finns internt för att leda företaget. Det finns andra svenska företag som leds av ett team istället för en vd. Andrea Leupold, kundansvarig på Ryska Posten Bemanning, har erfarenhet från att ha jobbat på företag utan chefer. Kommunikation och feedback, menar hon, är två nycklar för att lyckas i denna transformation.


Hör Erik Severinson berätta om Volvo Cars barriärbrytande förändringsresa där budgeten skrotas och hur ledare blir ännu effektivare när de styr

efter sin moraliska kompass.

I kölvattnet av digitaliseringen öppnas nya möjligheter till mer agil målstyrning.

Men för att detta skall bli framgångsrikt behöver även medarbetarna lyfta fram det humana perspektivet.

Det krävs stor tillit, transparens och personligt ledarskap för att denna nya styrmodell skall fungera.

Om du inte vet vilka “souveillance” eller “undervakning” principens fördelar är skall du lyssna på denna pod !


 

What is characteristic of female entrepreneurship when starting, leading and developing a business?

Being an entrepreneur connotes possibilities and challenges. Are these equal for men and women in small ventures? Zen Holmgren shares her experience from working with female entrepreneurs in start-up businesses. She sees clear driving forces and motivational aspects of being a woman in the business world.


Hur många ser framemot ett möte med företagets redovisningskonsult? Vad skulle hända om redovisningskonsulten var en rådgivare som kunde hjälpa er strategiskt? Redovisningsbranschen går igenom en omfattande förändring in i framtiden. Möt Marina Stubbing, verksamhetschef på Allians Revision & Redovisning, som berättar hur det är att leda den egna verksamhet och kundernas företag in i ett nytt decennium.


Johan Lind talar varmt och inspirerat om en företagskultur som fokuserar på att bry sig om kundens affär.  

En framgångsfaktor har varit att skapa meningsfulla och engagerande mål för alla medarbetare.  

OKR* har därför blivit ett förhållningssätt för Vertiseit’s målstyrning 

Spännande är också att höra hur Johan medvetet vågar pröva nya metoder och filosofier samtidigt som han framhåller värdet av ett mer traditionellt stöd som en väl sammansatt styrelse utgör.

*Objectives & Key Results (OKR) är en metod för att utforma, mäta och följa upp mål på en verksamhet. OKRs gör att företagets och individens mål kopplas samman genom mätbara och meningsfulla aktiviteter. 

I förlängningen säkerställer detta att alla rör sig i samma riktning.  

Forskning menar att meningsfullhet är den viktigaste faktorn för att skapa engagerade och motiverade medarbetare.


 

Motivation är känsla När man är riktigt motiverad upplever man lycka, harmoni, glädje, värme och självförtroende. Man upplever en känsla av ”rörelse” utan att man egentligen behöver anstränga sig. Man känner att man har kontroll över situationen och att man inte behöver oroa sig. I den här podden diskuterar vi motivationens natur och hur vi med olika verktyg och metoder  kan påverka den i positiv riktning.


 

 

Hur du rekryterar påverkar kandidaternas upplevelse av verksamhetens varumärke. Studier visar att 69 % av kandidaterna som haft en negativ upplevelse när de sökt ett jobb väljer att inte längre köpa varor/tjänster av den aktuella verksamheten. Tre av fyra slutkandidater väljer också att tacka nej till ett jobberbjudande om rekryteringsprocessen upplevts som negativ eller icke-professionell. Josefin Malmer, medgrundare till Home of Recruitment, ger dig konkreta tips på vad du kan tänka på i dina rekryteringar.